SIBIEL COMPETITION

The main challenge of the site is the setting of the shop in the public space’s centre of gravity. Any attempt to cover or deny this volume would produce the opposite effect: it would draw attention even more and ultimately amplify it’s presence. So we propose a strategy to turn away, orient and focus attention on new elements. The shop’s volume occupies and divides the space. The second attribute has a surprisingly positive effect, as together with the school building, it divides the very long shape of the central area into two zones with different character: the intersection in the east and the piazza in the west.

The village center in it’s entire length between the two large bridges is dotted by a series of kiosksisolated objects: the weighter, the fountains, the altars. In this setting the pavilion reassesses this presence of small scale objects animating the path along the river and has the role to mark a new feeling of centrality. It frames the life of the community from children to the elderly. It is a minimalist, versatile and archetypal structure, put in the park area of the piazza, that can alternatively take different shapes: playground for children, festivities, shader, marketplace. The main feature of the structure is it’s flexibility to adapt to different events in the village’s life. The basic idea is to have a fix wooden structure that people can hung different temporary elements to, made of light materials, easy to manipulate and install (ropes, textiles). You could hang the playground elements, for a festival and by adding a central pole it can turn
into a tent, you can cover it with traditional rugs in the summer for shade.

The Hero’s Monument is repositioned in a more visible position, set on a grass surface inspired from traditional motifs that you can find on women’s shirts in the area. It becomes the element announcing the new village center.

The basil garden is ´tailored´ around and beneath the two existing willow trees that are in the present covering the monument. A third tree will be added for even more shade and intimacy. This will be a place to sit in the shade on traditional three-legged chairs, surrounded by the scent of aromatic plants taken from the countryman’s garden – basil, lovage, mint.

 

PROGRAM: public space remodelation
STATUS: competition proposal
SURFACE: 3 ha
LOCATION: Sibiel (RO)
YEAR: 2013
COLLABORATOR: Ana Horhat (landscaping)

PROGRAM:

  • public space remodelation

STATUS:

  • competition proposal

SURFACE:

  • 3 ha

LOCATION:

  • Sibiel (RO)

YEAR:

  • 2013

COLLABORATOR:

  • Ana Horhat (landscaping)