CULTURAL CENTER ORADEA

design competition

URBAN CONCEPT. BLUE-GREEN CORRIDOR.

The vision begins with the understanding of the local context and the future development of the area around Paraul Peta that is part of the blue-green system of the Cris valley, a green corridor crossing the city, essential to the ecology, landscape and biodiversity of an otherwise anthropic environment. We envisage a wider renaturation of this watercourse by expanding the green area and creating a linear park along it. The park is outlined as a relaxation space but also an extension of the spaces inside the building, the outdoor amphitheater, a natural extension of the cultural space, a setting for various outdoor events. The northern part is treated predominantly mineral with a more urban character, while the southern part has tree plantations, grassy and perennial surfaces, permeable materials, together with a sensitive lighting system that completes a design concept based on nature.

FUNCTIONAL LAYOUT

Coming from the central area of ​​the city, visitors are greeted by the functions with daily access: media library, commercial spaces, cultural hub and creative center, workshops, etc. The foyer of the main hall has direct access from the north, allowing an opening on as many sides of the cultural center as possible.

Considering the future development axis along Petei brook, proximity to other attractions – Oradea University, Polyvalent Hall, future facilities -, connection with the longitudinal park but also the generous relaxation area of ​​the function to the south, the main access is imagined in this area , acquiring a human monumentality generated by the ascending perspective and the axial perception on the whole. The access is made in depth, under the succession of the porticos, an invitation for the public but also for nature. A separate access from the inner courtyard serves the foyer of the multifunctional halls located on the 1st floor, facilitating various scenarios of operation of the center.

ARCHITECTURAL EXPRESSION

The proposed building will represent a landmark for the city, not only by function but also by the strong image proposed. It consists of three distinct volumes, predominantly opaque, covered with green ceramics, an expression of the interior organization of the building. Their massiveness is sweetened by curved, wavy shapes, specific to the freedom and innovation of secession architecture. They are connected by the transparent, light volume of the foyer. Both directions of access acquire the same rank, although with different characters: from the north, from the city center, on the wide streets dominated by tree crowns, and from the south in the vicinity of the university campus crossing the linear park.

These characters are accentuated by the relationship with the neighborhoods: towards the city center the building has a monumental, representative staircase, dominated by the colossal colonnade and steps. The architectural staircase descends progressively to the south to get the image of a park pavilion surrounded by porticos and shaded terraces, protective from the excessive sun. Smooth ramps and the esplanade in the amphitheater open onto a multifunctional central square surrounded by vegetation. A large eye for water and flexible furniture accentuates the leisure character and invites to diverse and spontaneous uses.

The main volumes of the cultural center evoke an evocation of the secession heritage of Oradea: the rounded corner of the built volumes, the green ceramic plywood, the motif of the punctual decorations on the ample facades, the verticality of the proportions, the massiveness, etc. The facade decoration is a ubiquitous motif in the very valuable architectural heritage of Oradea. Taking over motifs from the facades of the Deutsch K. Ignác Glass Shop, Darvas-La Roche Villa, Stern Palace, Moskovits Miksa Palace, Adorján Houses is done in a contemporary, subtle way: some of the ceramic tiles will bear embossed patterns taken from these buildings. This detail is meant to be visible only up close.

Slightly raised from the ground level, the ground floor becomes an urban slab, which allows the location of the car garage, so that much of the plot is allocated to this urban park with free and direct access from all directions.

 

PROGRAM: “CULTURAL CENTER ORADEA” DESIGN COMPETITION

STATUS: competition, 2nd prize

LOCATION: Oradea (RO)

YEAR: 2021